Miękkie ciasteczka owsiane

    Miękkie ciasteczka owsiane

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 3292 osoby

    Te owsiane ciasteczka są bardzo wilgotne i są bardzo smaczne. Można do nich dodać szklankę rodzynek lub orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g (1 szkl.) cukru białego
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 250 g (3 szkl.) płatków owsianych błyskawicznych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średniej misce zmiksować masło z białym i brązowym cukrem. Mieszając, dodać jaja, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną, solą i cynamonem, dodać do mieszanki z masłem. Dodać płatki owsiane, wymieszać. Przykryć i chłodzić przez co najmniej jedną godzinę.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia ciastek. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie kłaść na blasze w odległości 5 cm od siebie. Spłaszczyć każde ciasteczko dużym widelcem zanurzonym w cukrze.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku. Pozostawić na 5 minut na blasze aby ciastka przestygły, a następnie przełożyć na metalową podstawkę do całkowitego ostygnięcia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis