Bitki Krysi

    Bitki Krysi

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste i smaczne bitki, które można przygotować z polędwicy, mięsa szynkowego lub łopatki. Polecam z ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg chudego mięsa wieprzowego lub wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • mąka do obtoczenia
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mięso pokroić w równe plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster lekko rozbić z obu stron nożem z ząbkami (Nie bić tłuczkiem do mięsa!). Polędwicę należy uderzać bardzo delikatnie!
    2. Każdy plaster natrzeć solą tylko z jednej strony, posypać pieprzem według upodobania i obtoczyć w mące.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć najpierw posoloną stronę kotletów na złoto. Odwrócić, posolić i smażyć na złoty kolor.

    zamiennik

    Zamiast soli można użyć mieszanki soli z wegetą (1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki wegety).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis