Kapusta duszona po kaszubsku

    Kapusta duszona po kaszubsku

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tradycyjny przepis na kapustę kiszoną duszoną z boczkiem i ziołami. Świetnie smakuje jako dodatek do schabowych!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 200 g boczku wędzonego lub słoniny, pokrojonej w drobną kostkę
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka wody
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 4-5 listków laurowych
    • 1 łyżeczka wegety
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, należy ją przepłukać w ciepłej wodzie i odcedzić. Czynność powtórzyć 1-2 razy, aby kapusta miała delikatniejszy smak.
    2. Boczek lub słoninę usmażyć na patelni na złoty kolor.
    3. W rondelku wymieszać kapustę z boczkiem, dodać cukier i zalać szklanką wody. Dodać przyprawy, przykryć i dusić przez około 40 minut. Od czasu do czasu należy uzupełnić wodę tak, aby kapusta była przykryta wodą w 3/4.
    4. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    0

    - - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis