Owocowy clafoutis

    Owocowy clafoutis

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniały deser na lato z sezonowymi owocami. Clafoutis to francuski niby placek, niby zapiekanka - po prostu owoce upieczone w lekkim cieście.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 szklanka śmietany
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • 300 g czereśni lub malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić okrągłą foremkę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem, wanilią, śmietaną, mąką i solą. Odstawić na 10 minut.
    3. Masło roztopić i podsmażyć czereśnie. Posypać 2 łyżkami cukru. Kiedy owoce puszczą sok, przełożyć do przygotowanej foremki.
    4. Na owoce delikatnie wyłożyć ciasto.
    5. Piec przez 40 minut.
    6. Kiedy ciasto przestygnie można je posypać cukrem pudrem.

    sposób podania

    Najlepiej podawać na ciepło z kwaśną śmietaną, bitą śmietaną lub z lodami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis