Kurczak pieczony w piwie

    Kurczak pieczony w piwie

    32polubienia
    45min.


    Zrobione przez 46 osób

    Prosty i wyjątkowo smaczny przepis na pieczonego kurczaka z dodatkiem ciemnego piwa. Najlepiej podawać z kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów lub udek z kurczaka
    • 2 cebule pokrojone w półplasterki
    • 1 łyżka masła
    • 2 szklanki ciemnego piwa
    • 2 łyżki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kawałki.
    3. Masło roztopić w brytfannie i zeszklić na nim cebulę.
    4. Dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Zalać piwem, dodać czosnek i przyprawy.
    5. Piec przez 35 minut, od czasu do czasu odwracając kawałki kurczaka, aby nie wysychały.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    AgnieszkaStechniSiadek
    9

    wow! bardzo fajny przepis, ciekawy smaczek i nie tylko dla panow! - 19 lis 2013

    autor:
    9

    znakomity przepis dla panów - 11 mar 2013

    Nataliab
    autor:
    6

    super przepis! bardzo soczyste udka - 01 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis