Mięso po kaszubsku

    Mięso po kaszubsku

    2polubienia
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny przepis na mięso wieprzowe po kaszubsku zwane "szmurowizna", które dusi się, a nie smaży.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka)
    • 2 średnie cebule
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 łyżki pieprzu
    • mąka do obtoczenia
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1dzień peklowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.15min. 

    1. Mięso podzielić na kawałki 200-300 g. Cebule pokroić w plastry o grubości 2 cm.
    2. W miseczce wymieszać sól z pieprzem i obtoczyć cebulę.
    3. W każdym kawałku mięsa zrobić 3 nacięcia tak, aby wsadzić tam cebulę. Mięso dodatkowo natrzeć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    4. Kawałki mięsa obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ze wszystkich stron na ciemnozłoty kolor. Podlać 1/4 szklanki wody, przykryć i dusić przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis