Bulion wieprzowy

    Bulion wieprzowy

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty przepis na bulion wieprzowy, który może stanowić aromatyczną bazę dla różnych zup lub sosów. Smaczny także jako samodzielne danie z dodatkiem ziemniaków.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg mięsa wieprzowego z kością
    • 7 ziaren ziela angielskiego
    • 4 ziarenka pieprzu czarnego
    • 1 por
    • 1 mały seler
    • 1 pietruszka
    • 4 marchewki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki wegety
    • 1/2 kg ziemniaków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki oprócz ziemniaków wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody i gotować przez około godzinę.
    2. Po godzinie wyjąć warzywa, jeśli są już wystarczająco miękkie. Bulion gotować przez kolejną godzinę, aż mięso skruszeje.
    3. Wyjęte warzywa obrać i pokroić w kostkę, dodać z powrotem do bulionu.
    4. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Odcedzić.
    5. Bulion podawać z ziemniakami. Można go również użyć do przygotowania innej zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis