Paprykowa sałatka z orzo, oliwkami i fetą

    Paprykowa sałatka z orzo, oliwkami i fetą

    1polubienie
    2godz.27min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis dostałam od znajomej, która zawsze mnie zaskakuje pomysłami na sałatki. Na bazie makaronu o kształcie ryżu, z dodatkiem oliwek, fety i kaparów. Idealna na przyjęcie z grillem!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g makaronu orzo
    • 100 g pokruszonego sera feta
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 1/2 małej cukinii, pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 szklanka czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
    • sól i pieprz do smaku
    • Dressing
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon

    • 3 łyżki prażonych orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.27min. 

    1. Makaron orzo ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Przelać zimną wodą i odcedzić.
    2. W misce wymieszać makaron z serem, paprykami, cebulką, cukinią oliwkami i kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
    3. W szczelnie zamykanym słoiczku wymieszać wszystkie składniki na dressing, energicznie potrząsając, aż będzie jednolity.
    4. Sosem polać sałatkę i dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    5. Przed podaniem posypać orzechami piniowymi.

    zamiennik

    Zamiast fety można użyć sera koziego.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis