Pulpety w sosie koperkowym

    Pulpety w sosie koperkowym

    16polubień
    1godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Tradycyjne pulpety z mięsa mielonego na obiad dla całej rodziny. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Można je również przyrządzić z mięsa indyczego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 seler korzeniowy
    • 1 por
    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
    • 2 jajka
    • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie i odsączona
    • 1 cebula, starta na drobnych oczkach
    • 1 łyżka wegety
    • pieprz do smaku
    • posiekany koper do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Marchewki, pietruszkę, selera i pora obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miekkie.
    2. Mięso wymieszać z jajkami, bułką, cebulą, wegetą i pieprzem na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
    3. Z garnka wyjąć warzywa i partiami gotować pulpety w bulionie przez 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
    4. Wywar przecedzić, żeby był klarowny. W kubku mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać około 2 łyżek wody i wymieszać na jednolity sos. Dodać parę łyżek ciepłego wywaru, rozmieszać, a natępnie dodać do garnka. Zagotować, cały czas mieszając i gotować przez parę minut, aż zgęstnieje.
    5. Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i dodać do sosu. Doprawić koperkiem, włożyć pulpety i podgrzać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    0

    - - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis