Miękkie ciasteczka bożonarodzeniowe

    Miękkie ciasteczka bożonarodzeniowe

    11polubień
    2godz.28min.


    Zrobione przez 1130 osób

    Miękkie ciasteczka, które piekę od lat. Przed pieczeniem posypuję je kolorowym cukrem, można także je polukrować, kiedy już ostygną.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 ciastek

    • 470 g (3 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 225 g miękkiego masła lub margaryny
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru (lub mniej)
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.28min. 

    1. Przesiać i wymieszać: mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jajka, po jednym na raz, a następnie dodać wanilię. Mieszając, stopniowo dodawać przesiane składniki aż wszystko się dobrze połączy. Przykryć ciasto i chłodzić przez 2 godziny.
    3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia dużą blachę do pieczenia ciastek.
    4. Na czystej powierzchni posypanej mąką rozwałkowywać małe porcje schłodzonego ciasta do grubości 0,5 cm. Wycinać kształty foremkami.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku 6 do 8 minut, lub do czasu kiedy brzegi ciastek delikatnie się przyrumienią. Zdjąć z blachy by całkowicie ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Miękkie ciasteczka bożonarodzeniowe
    Miękkie ciasteczka bożonarodzeniowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Bardzooooo bardzoooo za slodkie. Ogolnie slabe. Strata czasu i skladnikow. Ale rzecz gustu - 12 gru 2012

    autor:
    1

    Ciasteczka faktycznie wyszły troszkę za słodkie, ale w środku mięciutkie a na brzegach chrupiące Przepis godny polecenia z mniejszą ilością cukru. Pozdrawiam. - 20 gru 2012

    autor:
    0

    Nie wyszły. Ciasto lepi się do rąk, w ogóle nie da rady rozwałkować kiepskie - 17 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis