Pomidorowa sałatka z komosą ryżową

    Pomidorowa sałatka z komosą ryżową

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosta, a pełna smaku i witamin sałatka! Pomidory w lekkim sosie z octu balsamicznego podane na komosie ryżowej. Doskonałe jako dodatek do ryb lub mięs z grilla.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
    • 1 cebulka dymka, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej bazylii
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 5 zielonych oliwek, posiekanych
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 szczypta cukru
    • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
    • 50 g sera asagio, startego lub pokrojonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W misce wymieszać pomidory z cebulą, czosnkiem, bazylią, pietruszką i oliwkami.
    2. W szklance oliwę wymieszać z octem, solą, pieprzem i cukrem. Polać sałatkę i dobrze wymieszać.
    3. Na półmisek wyłożyć komosę ryżową, przykryć sałatką z pomidorów, posypać serem i podawać.

    zamiennik

    Zamiast sera asiagio można użyć parmezan lub pokruszoną fetę.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis