Pierś z kurczaka z winogronami w białym winie

Wyjątkowo smaczne danie. Słodkie winogrona i białe wino fantastycznie komponują się z filetem z kurczaka.

nt_bella

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 g winogron
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.
  2. Na patelni roztopić masło, smażyć kurczaka przez 3-5 minut.
  3. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i śmietanę, zagotować na wolnym ogniu. Dodać wino.
  4. Winogrona przekroić na połówki i dodać do kurczaka. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na minutę.
  5. Przed podaniem posypać ziołami.

rada

Należy pamiętać, że ciemne winogrona zabarwią sos i na drugi dzień potrawa nie będzie wyglądać apetycznie. Aby tego uniknąć można dodać jasne winogrona.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie