Pierś z kurczaka z winogronami w białym winie

    Pierś z kurczaka z winogronami w białym winie

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyjątkowo smaczne danie. Słodkie winogrona i białe wino fantastycznie komponują się z filetem z kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z piersi kurczaka
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 100 g winogron
    • sól i pieprz do smaku
    • świeże zioła do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę.
    2. Na patelni roztopić masło, smażyć kurczaka przez 3-5 minut.
    3. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Dodać sól, pieprz i śmietanę, zagotować na wolnym ogniu. Dodać wino.
    4. Winogrona przekroić na połówki i dodać do kurczaka. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na minutę.
    5. Przed podaniem posypać ziołami.

    rada

    Należy pamiętać, że ciemne winogrona zabarwią sos i na drugi dzień potrawa nie będzie wyglądać apetycznie. Aby tego uniknąć można dodać jasne winogrona.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis