Bakłażan pieczony z czosnkiem i serem

    Bakłażan pieczony z czosnkiem i serem

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 19 osób

    Moja rodzina zawsze domaga się zdrowych posiłków, dlatego muszę ostrożnie dobierać składniki i potrawy, aby każdemu dogodzić. Z zasady bakłażan wchłania dużo tłuszczu w trakcie smażenia, w tym przepisie nie używam oleju, dlatego jest zdecydowanie lżejszy!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bakłażan
    • 1 pęczek świeżej kolendry
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 150 g sera, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Bakłażana pokroić w okrągłe plastry. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Można piec na funkcji grill. Piec przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut. Nie szkodzi jeśli bakłażan wydaje się suchy, ponieważ wchłonie tłuszcz z sera i będzie idealny.
    3. Kolendrę i czosnek posiekać. Ser podzielić na dwie części.
    4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę bakłażana, posypać kolendrą i czosnkiem, przykryć połową sera. Ułożyć resztę bakłażana i posypać pozostałym serem.
    5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, aż ser się roztopi i przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis