Udka kurczaka z pieczarkami i cebulą
1 / 1 Zdjęcie:  nt_bella
Następne

Udka kurczaka z pieczarkami i cebulą

Bajecznie proste i błyskawiczne danie na obiad, dobre na każdą okazję. Smażone udka z dodatkiem pieczarek, duszone w białym winie.

nt_bella

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g udek kurczaka
  • 2 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 1 szklanka białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. W udkach zrobić małe nacięcia i powtykać w nie czosnek.
  2. Udka ułożyć na patelni (nie trzeba dodawać oleju, wystarczy poczekać, aż tłuszcz wytopi się z udek). Podsmażać przez 5 minut z każdej strony.
  3. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając. (Jeśli z udek nie wytopiło się dość tłuszczu można dodać olej.)
  4. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki na ćwiartki. Ułożyć dookoła kurczaka. Podsmażać bez przykrycia przez 5 minut, aż cebula będzie rumiana.
  5. Dodać sól, pieprz i wino, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
  6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie