Udka kurczaka z pieczarkami i cebulą

    Udka kurczaka z pieczarkami i cebulą

    8polubień
    45min.


    Zrobione przez 29 osób

    Bajecznie proste i błyskawiczne danie na obiad, dobre na każdą okazję. Smażone udka z dodatkiem pieczarek, duszone w białym winie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g udek kurczaka
    • 2 cebule
    • 150 g pieczarek
    • 1 szklanka białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Czosnek obrać i pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. W udkach zrobić małe nacięcia i powtykać w nie czosnek.
    2. Udka ułożyć na patelni (nie trzeba dodawać oleju, wystarczy poczekać, aż tłuszcz wytopi się z udek). Podsmażać przez 5 minut z każdej strony.
    3. Przykryć, zmniejszyć ogień i smażyć przez 15-20 minut, od czasu do czasu odwracając. (Jeśli z udek nie wytopiło się dość tłuszczu można dodać olej.)
    4. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki na ćwiartki. Ułożyć dookoła kurczaka. Podsmażać bez przykrycia przez 5 minut, aż cebula będzie rumiana.
    5. Dodać sól, pieprz i wino, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
    6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis