Żeberka pieczone w czerwonym winie

    Żeberka pieczone w czerwonym winie

    2polubienia
    9godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczne i sycące danie dla wielbicieli soczystych żeberek. W aromatycznej marynacie, pieczone z ziemniakami, marchewką i selerem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 1 gałązka tymianku
    • 2 kg żeberek wołowych, pokrojonych na porcje
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 szklanki bulionu wołowego
    • 6 ziemniaków
    • 2 duże marchewki
    • 3 łodygi selera naciowego
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +5godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
    3. Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez minutę.
    4. Marynatę przecedzić i dodać do żeberek. Dodać ocet.
    5. Żeberka zalać bulionem tak, aby przykrył mięso. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 3,5 godziny.
    6. Ziemniaki, marchew i seler pokroić w grubą kostkę i dodać po 3,5 godzinach pieczenia do żeberek. Piec jeszcze przez 30 minut.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis