Zaloguj się Zarejestruj się

Żeberka pieczone w czerwonym winie

Bardzo smaczne i sycące danie dla wielbicieli soczystych żeberek. W aromatycznej marynacie, pieczone z ziemniakami, marchewką i selerem.

nt_bella

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 kg żeberek wołowych, pokrojonych na porcje
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 6 ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  +5godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

  1. W dużej misce wymieszać wino z cebulą, czosnkiem, tymiankiem, liściem laurowym, solą i pieprzem. Dodać żeberka i dobrze wymieszać, aby pokryły się marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin albo całą noc.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
  3. Żeberka wyjąć z marynaty, przełożyć do brytfanny i zrumienić na oliwie na dużym ogniu, smażąc przez kilka minut. Dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Smażyć jeszcze przez minutę.
  4. Marynatę przecedzić i dodać do żeberek. Dodać ocet.
  5. Żeberka zalać bulionem tak, aby przykrył mięso. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika na 3,5 godziny.
  6. Ziemniaki, marchew i seler pokroić w grubą kostkę i dodać po 3,5 godzinach pieczenia do żeberek. Piec jeszcze przez 30 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie