Mozzarella

    Mozzarella

    11polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 48 osób

    Jak zrobić mozzarellę w domu? To łatwe! Spróbuj i przekonaj się - ten przepis gwarantuje pyszny ser. Zobacz nasz przepis video z tym serem.

    Składniki
    ilość sztuk: 400 g sera

    • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
    • 120 ml chłodnej wody
    • 1/4 łyżeczki podpuszczki w płynie
    • 60 ml chłodnej wody
    • 3,75 litra pełnotłustego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kwasek cytrynowy rozpuścić w 120 ml wody. W oddzielnej miseczce podpuszczkę rozpuścić w 60 ml wody. Odstawić.
    2. Do dużego garnka wlać mleko i rozpuszczony kwasek cytrynowy, dobrze wymieszać i podgrzać do temperatury 32 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Kiedy mleko osiągnie 32 C, zdjąć z ognia i powoli dodać podpuszczkę (mieszać robiąc kształt ósemki przez 30 sekund w jedną stronę, a następnie w odwrotnym kierunku).
    3. Garnek przykryć i odstawić na 5-10 minut.
    4. Mleko powinno się ściąć, z widocznym oddzieleniem sera i serwatki. Można sprawdzić przyciskając kawałek sera do krawędzi garnka za pomocą odwróconej łyżki. Jeśli ser jest zbyt miękki, a serwatka zbyt mleczna, odstawić jeszcze na kilka minut.
    5. W garnku, za pomocą długiego noża, pokroić ser w 2-cm kostkę. Delikatnie zamieszać, aby kostki się nie rozpadły.
    6. Ponownie postawić na ogniu i podgrzać do temperatury 43 stopni C, delikatnie mieszając w jednym kierunku.
    7. Łyżką cedzakową przekładać na durszlak, położony na misce, do której będzie ściekać serwatka. Następnie odcedzoną serwatkę przelać z powrotem do garnka.
    8. Serwatkę podgrzać do temperatury 85 stopni C. Założyć jednorazowe rękawiczki. Odrywać po kawałku sera, kłaść na łyżkę cedzakową i zanurzać w gorącej serwatce na 5-10 sekund. Wyjąć, natychmiast rozciągać, składać na pół i wyrabiać w dłoniach. Ponownie umieścić na łyżce cedzakowej, zanurzyć w serwatce na 5-10 sekund i znów rozciągnąć, złożyć i ugnieść. Ser powinien być gładki i elastyczny, jeśli nie jest, proces powtórzyć jeszcze raz.
    9. Formować dowolne kształty i odłożyć na bok. Cały proces powtórzyć do wykorzystania całego sera.
    10. Można przyśpieszyć studzenie sera, umieszczając go w lodowatej kąpieli wodnej. Gotowy przechowywać w lodówce.

    rada

    Na etapie rozciągania i ugniatania sera można dodać łyżeczkę soli. Jeśli chcesz, aby mozzarella była wilgotniejsza, nie musisz jej długo rozciągać i ugniatać. Zbyt długie rozciąganie sprawia, że ser się kruszy i staje się suchy.

    rada

    Należy użyć mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze (60-70°C) - takie mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w plastikowych butelkach i ma termin przydatności około tygodnia. Jeśli użyjemy mleka UHT zamiast mozzarelli wyjdzie nam...ricotta! Woda nie może być chlorowana, dlatego woda z kranu się nie nadaje. Użyjmy wody mineralnej lub filtrowanej. (Chlor niszczy enzymy.)

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mozzarella
    Mozzarella

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Jaką moc ma użyta podpuszczka... 1 do ilu? - 24 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis