Pieczone morele

    Pieczone morele

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niezwykle aromatyczny deser na letnie przyjęcie. Morele pieczone z nadzieniem ciasteczkowo-migdałowym. Najlepiej użyć twardych moreli, bo wtedy zachowają swój kształt.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 żółtko
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g ciasteczek migdałowych (lub zmielonych migdałów wymieszanych z łyżką amaretto)
    • 8 moreli
    • 1 szklanka słodkiego białego wina
    • 2 łyżki migdałów w płatkach do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Żółtko utrzeć z cukrem. Dodać masło i wymieszać na jednolitą masę.
    3. Ciasteczka pokruszyć i wymieszać z masą.
    4. Morele przekroić na pół, wyjąć pestki i wydrążyć połowę miąższu.
    5. Miąższ wymieszać z masą ciasteczkową. Napełniać nią morele i układać w foremce. Polać winem.
    6. Piec przez 15 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia posypać migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis