Rolada a la tiramisu

    Rolada a la tiramisu

    1polubienie
    2godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ot i wariacja na temat tiramisu! Oryginalny przepis to biszkopty, serek mascarpone, jajka, czekolada i kakao. Tutaj biszkopt zawinięty w roladę z serkiem mascarpone wymieszanym z kawą.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 250 g serka mascarpone
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 50 g czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.
    2. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę (objętość powinna się zwiększyć dwukrotnie).
    3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
    4. Ciasto wyłożyć na blaszkę i rozprowadzić na cienką warstwę. Jeśli blaszka nie jest wystarczająco duża, należy rozprowadzić mniej ciasta, tak, aby biszkopt wyszedł cienki.
    5. Piec przez 8-10 minut. Nie dłużej, żeby biszkopt się zbyt nie wysuszył, bo nie da się go zwinąć w roladę.
    6. Zaraz po upieczeniu na biszkopt położyć pergamin i zwinąć razem z ciastem w roladę. Przykryć ściereczką i odstawić do wystygnięcia.
    7. Serek mascarpone utrzeć z cukrem i kawą.
    8. Czekoladę zetrzeć.
    9. Po 15-20 minutach, rozwinąć biszkopt. Posmarować kremem serowym, posypać startą czekoladą i ponownie zawinąć w roladę.
    10. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis