Jagodowe ciasto z bezą

    Jagodowe ciasto z bezą

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepyszny i prosty przepis na popołudniowy deser do herbaty. Delikatne ciasto filo ze świeżymi jagodami i bezą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g (1 płat) mrożonego ciasta filo
    • 1 szklanka świeżych jagód
    • 4 białka
    • 200 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. inne  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Ciasto filo rozmrozić - odstawić je na w temperaturze pokojowej na 30 minut.
    3. Wyłożyć ciastem okrągłą foremkę. Odkroić wystające na zewnątrz brzegi.
    4. Na ciasto wyłożyć jagody.
    5. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na jagody i łyżką rozprowadzić w dowolny kształt.
    6. Piec przez 10-12 minut, aż beza zrobi się złota.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis