Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pieczarkami

    Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pieczarkami

    7polubień
    1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Proste i smaczne danie. Ziemniaki z dodatkiem dorsza, pieczarek i kaparów zapiekane pod serem żółtym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3-4 ziemniaki
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 300 g ryby (np. dorsza)
    • 3 łyżki kaparów
    • 2 łyżki majonezu
    • 1/2 szklanki mleka
    • 100 g sera żółtego, startego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki ugotować, aż będą miękkie. Pokroić w kostkę.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i podsmażyć przez 5 minut.
    4. Rybę pokroić w kostkę. Dodać ziemniaki, cebulę z pieczarkami i kapary, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    6. Majonez wymieszać z mlekiem i polać tym ziemniaki z rybą. Posypać startym serem.
    7. Piec przez 35-40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Bardzo dobre! Tylko chyba dałam za dużo mleka, bo wszystko pływało... Myślałam, ze ten sos będzie bardziej gesty. - 05 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis