Serowniczki Moniczki

    Serowniczki Moniczki

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. To moja wersja leniwych pierogów i można je podawać w wersji na słono z bułką tartą, albo posypane cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 kg białego półtłustego sera
    • 3 łyżki mąki + ile zabierze ciasto

    • 1 łyżka masła
    • 4 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    2. Masło utrzeć z żółtkami. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Gdy masa będzie jednolita, dodać mąkę i wymieszać, aby składniki się połączyły. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    3. Na stolnicę wysypać trochę mąki, dodać 2-3 łyżki masy i zarabiać ciasto, aż przestanie się kleić. Dobierać na przemian masę serową i mąkę zarabiając ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Uważać, żeby nie dodać zbyt dużo mąki, bo serowniczki będą zbyt twarde.
    4. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na małe kawałki.
    5. W dużym garnku zagotować wodę. Partiami wrzucać kluski i gotować przez 1,5 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
    6. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać masło i wymieszać, aż masło się roztopi. Polać tym serowniczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis