Twarogowe racuchy

    Twarogowe racuchy

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    To jedno z tych prostych, smacznych i sycących dań. Tutaj w wersji niskokalorycznej, na bazie beztłuszczowego kefiru i chudego twarogu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 400 ml kefiru 0%
    • 7 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3/4 kostki chudego twarogu, zmielonego
    • 4 łyżki cukru

    • olej lub margaryna do smażenia
    • dżem do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W misce wymieszać wszystkie składniki na jednolitą, gęstą masę.
    2. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nakładać placki (1 duża łyżka ciasta na 1 racuch).
    3. Smażyć, aż masa się zetnie, a spód przyrumieni. Odwrócić na drugą stronę i usmażyć na rumiano. Odkładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Smażyć do wykorzystania ciasta, systematycznie dodając odrobinę oleju na patelnię.
    4. Podawać udekorowane dżemem o ulubionym smaku.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis