Pierś z kurczaka zapiekana ze śliwkami

    Pierś z kurczaka zapiekana ze śliwkami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niecodzienny sposób na podanie filetów z kurczaka. Zapiekane z suszonymi śliwkami, przykryte serem i boczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • przyprawa do kurczaka do smaku
    • Dodatkowo
    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 100 g suszonych śliwek
    • 8 plastrów chudego boczku lub szynki
    • 8 plastrów sera żółtego lub mozzarelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W miseczce rozgnieść kostkę rosołową i wymieszać z papryką, oliwą i przyprawą do kurczaka tak, aby powstała gęsta masa.
    2. Filety delikatnie rozbić tłuczkiem i natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na 30 minut (im dłużej, tym lepiej).
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę lekko natłuścić oliwą.
    4. Kotlety upiec na grillu lub usmażyć na patelni bez tłuszczu, aby się z wierzchu przyrumieniły, a mięso w środku nie było surowe.
    5. Śliwki pokroić w drobną kosteczkę (jeśli są twarde, namoczyć wcześniej w gorącej wodzie).
    6. Kotlety ułożyć na przygotowanej blaszce. Na każdy położyć warstwę śliwek, przykryć plasterkami sera, a na wierzch ułożyć po 2 plasterki boczku lub szynki.
    7. Piec przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
    8. Podawać z młodymi ziemniakami, które można najpierw podgotować a później upiec razem z kotletami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis