Meksykańskie ciasteczka weselne

    Meksykańskie ciasteczka weselne

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 202 osoby

    Przepyszne orzechowe ciasteczka, obtaczane w cukrze pudrze. Doskonale nadają się na specjalne okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 225 g masła
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżeczki wody
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 95 g (1 szkl.) posiekanych migdałów
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać wanilię i wodę, wymieszać. Dodać mąkę i migdały, wymieszać aż wszystko się połączy. Przykryć i chłodzić przez 3 godziny.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni C.
    3. Z ciasta uformować kulki lub rogaliki. Kłaść na niewysmarowaną tłuszczem blachę do ciastek i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 do 20 minut. Zdjąć z blachy i przełożyć na metalowe podstawki do ostygnięcia. Gdy ciasteczka ostygną, obtaczać w cukrze pudrze. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis