Kotleciki rybne z ziemniakami

    Kotleciki rybne z ziemniakami

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciekawy przepis na obiad! Pyszne i proste placki z dorsza, ziemniaków, sera i smażonej cebuli. Lubią je dzieci!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g ziemniaków
    • 500 g filetu z dorsza
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • 2 łyżki słodkiej musztardy
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 100 g sera żółtego
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w drobną kostkę.
    2. Rybę zmiksować w blenderze (na funkcji pulsacyjnej) albo drobno posiekać.
    3. Rybę wymieszać z ziemniakami, posiekaną natką i musztardą.
    4. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do ziemniaków i ryby. Dodać starty ser i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć 3-4 minuty na każdej stronie.

    sposób podawania

    Można podawać z sosem tatarskim.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis