Wareniki, czyli pierogi po rosyjsku

    Wareniki, czyli pierogi po rosyjsku

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 5 osób

    To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie - pierogi z nadzieniem z ziemniaków i smażonych pieczarek.

    Składniki
    ilość sztuk: 45 pierogów

    • 500 g ziemniaków
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki wody
    • 50 g masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 250 g pieczarek, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku
    • kwaśna śmietana do dekoracji
    • świeże zioła do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki ugotować.
    2. W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.
    3. Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.
    4. Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.
    5. Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.
    6. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.
    7. Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.
    8. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.
    9. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis