Podroby drobiowe w śmietanie

    Podroby drobiowe w śmietanie

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zaskakująco smaczne danie z kurzych podrobów - wątróbka, żołądki i serca duszone w śmietanie z dodatkiem grzybów.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g żołądków drobiowych
    • 500 g serc drobiowych
    • 2 łyżki masła
    • 2 liście laurowe
    • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 500 g wątróbki drobiowej, drobno pokrojonej
    • 1 kubek creme fraiche lub kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Żołądki posiekać i dodać do garnka z łyżką masła. Smażyć przez kilka minut. Zalać wodą aby przykryła żołądki, przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    2. Serca pokroić w plasterki i dodać do garnka. Nie mieszać. Dodać liście laurowe i sól, gotować przez kolejne 20 minut. Nie trzeba dolewać już wody, jeśli wytworzył się sos własny z podrobów.
    3. Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i wątróbkę, wymieszać.
    4. Po 50 minutach duszenia, do garnka dodać podsmażoną cebulę z pieczarkami i wątróbką. Dodać śmietanę, sól i pieprz i gotować jeszcze przez 6-7 minut.
    5. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis