Wątróbka drobiowa w jabłkach

    Wątróbka drobiowa w jabłkach

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niezwykła kombinacja jabłek i wątróbki drobiowej. Sposób podania wątróbki w środku pieczonego jabłka na długo pozostanie w pamięci Twoich gości.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 średnie kwaśne jabłka (np. Granny Smith)
    • 2 szalotki (lub cebule)
    • 2 łyżki masła
    • 300 g wątróbki drobiowej, posiekanej
    • 2 łyżki mąki
    • 100 ml czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Z jabłek odkroić część od góry (około 1/3). Wydrążyć miąższ i ogryzek, zostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody i piec przez 10 minut.
    3. Miąższ jabłek pokroić w kostkę.
    4. Szalotki pokroić w półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić je.
    5. Wątróbkę obtoczyć w mące i dodać na patelnię. Obsmażać przez kilka minut, aż wierzch będzie rumiany i chrupiący, a środek wciąż różowy. Dodać posiekane jabłka.
    6. Na patelnię dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 2 minuty.
    7. Upieczone jabłka nadziewać wątróbką i przykryć odkrojoną wcześniej częścią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis