Krewetki ze szparagami

    Krewetki ze szparagami

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe danie łączące krewetki z zielonymi szparagami i sosem pesto. Błyskawiczne i wyjątkowo smaczne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g świeżych szparagów
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 500 g krewetek
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki pesto
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Szparagi opłukać. Od każdego szparaga odłamać zdrewniałą końcówkę, łodygę pokroić go na 3 kawałki.
    2. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażać szparagi przez 5 minut, cały czas mieszając.
    3. Krewetki obrać pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
    4. Krewetki dodać na patelnię i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek i pesto, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 2 minuty.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis