Pierożki gyoza

    Pierożki gyoza

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 10 osób

    Gyoza to smażone pierożki z kuchni japońskiej, z nadzieniem z mielonej wieprzowiny. Pyszna przystawka lub przekąska. Zobaczcie nasz przepis video z tymi pierożkami!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 pierożków gyoza

    • Nadzienie
    • 340 g mielonej wieprzowiny
    • 2 łyżeczki sake
    • 2 łyżeczki mirin
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 jajko
    • 2 dymki, posiekane
    • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
    • 50 g kapusty pekińskiej lub chińskiej, poszatkowanej

    • 40 płatów gotowego ciasta na gyoza
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 120 ml wody
    • Sos
    • 4 łyżki octu ryżowego
    • 4 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia.
    2. Na każde kółko z ciasta nakładać 1-2 łyżeczki nadzienia, posmarować wodą brzegi i sklejać pierożki. Jeden brzeg można pomarszczyć, aby ładnie wyglądały. Brzegi przyszczypać, aby dobrze się skleiły i tak, aby w środku nie było powietrza. Czynność powtarzać do wykorzystania całego nadzienia.
    3. Na patelni rozgrzać olej, dodać pierożki i smażyć, aż spód pierożków się zrumieni (ok. 3-5 minut).
    4. Kiedy spód pierożków się zrumieni, dodać 120 ml wody, przykryć i gotować przez 5 minut.
    5. W międzyczasie wymieszać sos sojowy z octem. Podawać do pierożków.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pierożki gyoza
    Pierożki gyoza

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis