Placki ziemniaczane z Kaukazu

    Placki ziemniaczane z Kaukazu

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 19 osób

    Tradycyjny przepis na placki popularne w rejonie gór Kaukaz. Najlepiej smakują maczane w sosie jogurtowo-czosnkowym. Oryginalne nadzienie jest zrobione z miękkiego białego sera, ale równie pyszne z mozzarellą.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg ziemniaków
    • 1 szklanka maślanki
    • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
    • 4,5 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 kg świeżego, miękkiego białego sera (może być mozzarella)
    • 100 g roztopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Ziemniaki gotować w mundurkach przez 20 minut, aż będą miękkie.
    2. Ciasto

    3. Maślankę rozmieszać widelcem z wodą, solą i mąką. Kiedy zgęstnieje, należy zacząć je wyrabiać ręką. Wyrabiać przez 10 minut, ugniatając ciasto z całej siły. Im lepiej ciasto będzie wyrobione, tym lżej będzie się rozwałkowywać. Przykryć i odstawić na 30 minut.
    4. Nadzienie

    5. Ugotowane ziemniaki obrać i utłuc. Ser zetrzeć lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z ziemniakami. Sprawdzić czy nadzienie jest wystarczająco słone. Jeśli nie, należy je lekko dosolić.
    6. Nadzienie podzielić na 12 kulek i przykryć. Ciasto również podzielić na 12 kulek i przykryć. Kulki nadzienia będą większe od tych z ciasta.
    7. Kulki z ciasta rozciągnąć na okrągłe, płaskie placki. Na środku każdego umieścić kulkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić, tak, aby nadzienie było schowane w cieście.
    8. Rozgrzać dużą patelnię, najlepiej żeliwną, nie dodawać tłuszczu. Roztopić masło i przelać do miseczki obok talerza, na którym będziemy układać placki.
    9. Stolnicę oprószyć mąką i delikatnie rozwałkowywać kulkę z ciasta. Na początku będzie trudno rozwałkować, bo ciasto jest twarde, ale po chwili zmięknie. Nie wolno przyciskać wałkiem zbyt mocno, żeby kulka z ciasta się nie rozerwała. Rozwałkować na grubość 5 mm.
    10. Jeśli placek w trakcie rozwałkowywania pęknie, nie należy się przejmować. Wciąż można go usmażyć i będzie smaczny. Robienie tych placków wymaga wprawy. To prawdziwa sztuka.
    11. Rozwałkowane placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu, aż pojawią się na nich złoto-brązowe kropki. Placek może się wybrzuszyć, należy wtedy przekłuć go nożem, aby opadł. Odwrócić na drugą stronę i usmażyć. Przekładać na talerz i obficie smarować roztopionym masłem. To sprawia, że placki są pyszne, więc nie należy skąpić masła. Rozwałkować kolejny placek i smażyć.
    12. Placki układać jeden na drugim. Kiedy wszystkie są gotowe, przekroić całość promieniście na 8 części.

    sposób podawania

    Można podawać z sosem zrobionym z jogurtu, czosnku, soli i świeżego koperku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis