Smażony dorsz z pesto i pomidorami

    Smażony dorsz z pesto i pomidorami

    2polubienia
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam pesto i wszystkie dania z jego wykorzystaniem! W tym przepisie zwyczajny dorsz zyskuje nieprawdopodobnego aromatu bazylii i czosnku!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z dorsza
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 pomidory
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki pesto
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez kilka minut, ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
    3. Pomidory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie na dużym ogniu, przez 2 minuty z każdej strony. Posolić.
    4. Rybę przełożyć z powrotem na patelnię i ułożyć na pomidorach. Dodać pesto i sos z cytryny. Podsmażać przez kolejne 2 minuty.
    5. Podawać ze świeżymi warzywami.

    Rada

    Pesto można przygotować samodzielnie w domu, na przykład zmojego przepisu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis