Maślane mochi w stylu hawajskim

    Maślane mochi w stylu hawajskim

    7polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 157 osób

    To łatwe mochi w stylu hawajskim z kokosem i masłem, na bazie mąki ryżowej. Wspaniały deser na każdą imprezę w stylu tropikalnym.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 450 g mochiko (sklejającej mąki ryżowej)
    • 500 g (2 i 1/2 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 115 g roztopionego masła
    • 700 ml (3 szkl.) pełnotłustego mleka
    • 5 jajek
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 75 g słodkich wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 23x33 cm.
    2. W średniej misce wymieszać trzepaczką jajka z mlekiem i wanilią. W drugiej, większej misce wymieszać mąkę ryżową z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i wymieszać by wszystko się połączyło. Wmieszać stopione masło i wiórki kokosowe. Wlać do przygotowanego naczynia.
    3. Piec przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku. Całkowicie ostudzić, a następnie pokroić na prostokąty i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Pyszne ciasto. Polecam - 24 gru 2014

    KasiaMalgorzataNega
    0

    Pyszne - 17 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis