Pesto Natalii

    Pesto Natalii

    6polubień
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten pyszny sos można wykorzystać na tysiące sposóbów: do makaronu, tostów, kanapek, sałatek, pizzy, pieczonych lub smażonych mięs i ryb, kurczaka lub owoców morza.

    Składniki
    ilość sztuk: 300 g

    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 150 g liści bazylii, posiekanych (powinno wyjść ok. 4 szklanki)
    • 1/2 szklanki parmezanu, drobno startego
    • 1/4 szklanki orzechów piniowych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Oliwę z oliwek wymieszać z wodą. Odstawić.
    2. W blenderze zmiksować czosnek z bazylią i parmezanem. Dodać połowę wody z oliwą, zmiksować na gładko.
    3. Dodać orzechy i dobrze zmiksować. Stopniowo dodawać pozostałą mieszankę z oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Sos jest gotowy, a aromat niesamowity!

    rada

    Sos należy przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku. W lodówce może stać do miesiąca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis