Tajska sałatka z ogórków, z orzechami i miętą

    Tajska sałatka z ogórków, z orzechami i miętą

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jest wiele wersji tej sałatki, w których wykorzystane są różne orzechy - nerkowca, ziemne lub migdały. Zawsze smaczne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Dressing
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 1 szczypta chili
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sól do smaku

    • 500 g ogórków
    • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, uprażonych
    • 1 pęczek świeżej mięty, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wymieszać miód z masłem orzechowym, dodać chili, ocet, sos sojowy i sól. Dobrze wymieszać i odstawić.
    2. Jeśli ogórki są małe, można je pokroić bez obierania. Jeśli ogórki są długie, szklarniowe, trzeba je obrać, przekroić wzdłuż na 4 częsci, wydrążyć nasiona, a następnie pokroić w kostkę. Dzięki temu sałatka nie będzie wodnista.
    3. Orzechy nerkowaca uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zrumienią. Można je posiekać, albo użyć w całości.
    4. Orzechy wymieszać z ogórkami, polać sosem i posypać posiekaną miętą.

    rada

    Do tej sałatki można dodać kawałek piersi z kurczaka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AgatkA00
    autor:
    0

    Bardzo orzeźwiające polączenie!Zamiast zielonych ogórków dodałam małosolne i też było bardzo dobre - 16 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis