Sałatka z rukoli, pieczarek i szparagów

    Sałatka z rukoli, pieczarek i szparagów

    5polubień
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zielona letnia sałatka ze smażonymi pieczarkami i szparagami. Z powodzeniem może stanowić sycący lunch lub kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 150 g pieczarek
    • 6 szparagów
    • 150 g rukoli
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Na oliwie zeszklić cebulę, smażąc ją przez 5 minut.
    2. Pieczarki pokroić w paski, a każdy szparag na 3-4 części. (Najlepiej użyć zielonych szparagów, bo nie trzeba ich obierać. Białe trzeba przed pokrojeniem obrać.) Dodać do cebuli. Posolić i smażyć przez 2-3 minuty.
    3. Na talerzach ułożyć liście rukoli i przykryć pieczarkami ze szparagami.
    4. Na patelnię dodać ocet balsamiczny, zagotować i polać sałatkę.
    5. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis