Bakłażan smażony z krewetkami

    Bakłażan smażony z krewetkami

    2polubienia
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam bakłażana w każdej postaci - grillowany, smażony, wymieszany z innymi warzywami, czy zmiksowany na pastę. Zawsze staram się go łączyć ze składnikami, które preferuje moja rodzina. Tym razem smażony z pomidorami, krewetkami i serem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 małe bakłażany
    • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g krewetek, obranych
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g sera żółtego
    • 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
    • 3 ząbki czosnku, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry i włożyć do wody na kilka minut. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy plaster pokroić wzdłuż na cienkie paski.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć bakłażana na złoty kolor. Dodać pomidory i smażyć przez parę minut. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Kiedy warzywa będą już rumiane, dodać krewetki i wymieszać tak, aby krewetki były na dnie patelni i mogły się usmażyć.
    4. Ser pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu warzyw, przykryć i smażyć przez 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
    5. Dodać kolendrę i czosnek, wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis