Naleśnikowe sakiewki z serem i szynką

    Naleśnikowe sakiewki z serem i szynką

    9polubień
    37min.


    Zrobione przez 9 osób

    Przepyszna i robiąca spore wrażenia przystawka. Małe zawiniątka z naleśników, a w środku ser i szynka, prosto z piekarnika.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Naleśniki
    • 2 szklanki mleka
    • 3 jajka
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3 łyżki cukru

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 250 g grubo startego sera żółtego
    • 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • koperek do smaku
    • pieprz do smaku
    • kilka zielonych cebulek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać cukier i sól. Dodać mąkę i zmiksować na gładko. Dodać oliwę i wymieszać.
    2. Smażyć nieduże naleśniki na mocno rozgrzanej patelni na jasny kolor.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    4. Na oliwie podsmażyć cebulę.
    5. W misce wymieszać ser z szynką, koperkiem i cebulą. Doprawić pieprzem.
    6. Na środek każdego naleśnika nakładać nieco nadzienia. Podnieść i złączyć brzegi naleśnika, związać zieloną cebulką tak, aby powstała sakiewka. układać na blaszce i piec przez 5-7 minut, aż ser się roztopi, a naleśniki będą chrupiące.

    rada

    Można przyrządzić nadzienie z paluszków krabowych i startego sera.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis