Koronkowe naleśniki

    (14)

    Wszyscy mają jakiś ulubiony przepis na naleśniki, który przywołuje smaki dzieciństwa. Ten przepis na delikatne naleśniki na bazie maślanki dostałam od babci.


    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 30 naleśników

    • 1 szklanka maślanki
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szklanka wrzącej wody
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ciasto na naleśniki najlepiej przyrządzić przy pomocy robota kuchennego. Maślankę zmiksować z jajkami na trybie pulsacyjnym.
    2. Dodać cukier i sól. Jeśli naleśniki mają być na słodko, można dodać wanilię.
    3. Dodać mąkę i 2 szklanki wody, zmiksować.
    4. Zagotować wodę. Sodę wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku, mieszając. Natychmiast dodać do ciasta i zmiksować. Ciasto będzie bardzo rzadkie.
    5. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni.

    rada

    Niewykorzystane ciasto można użyć następnego dnia, można je przechowywać w lodówce. Naleśniki będą nawet lepsze, jeśli ciasto trochę postoi.

    rada

    Te cienkie naleśniki lepiej odwracać rękoma, a nie szpatułką. Szpatułką wystarczy podważyć brzeg, następnie trzeba go ostrożnie chwycić go palcami (uważając, aby się nie poparzyć o patelnię!) i zdjąć naleśnik z patelni, jakby się zdzierało skórę. Następnie położyć go na drugiej stronie i smażyć dalej.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis