Koronkowe naleśniki

    Koronkowe naleśniki

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 9 osób

    Wszyscy mają jakiś ulubiony przepis na naleśniki, który przywołuje smaki dzieciństwa. Ten przepis na delikatne naleśniki na bazie maślanki dostałam od babci.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 naleśników

    • 1 szklanka maślanki
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru kryształu
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 szklanka wrzącej wody
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ciasto na naleśniki najlepiej przyrządzić przy pomocy robota kuchennego. Maślankę zmiksować z jajkami na trybie pulsacyjnym.
    2. Dodać cukier i sól. Jeśli naleśniki mają być na słodko, można dodać wanilię.
    3. Dodać mąkę i 2 szklanki wody, zmiksować.
    4. Zagotować wodę. Sodę wsypać do kubka i zalać szklanką wrzątku, mieszając. Natychmiast dodać do ciasta i zmiksować. Ciasto będzie bardzo rzadkie.
    5. Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni.

    rada

    Niewykorzystane ciasto można użyć następnego dnia, można je przechowywać w lodówce. Naleśniki będą nawet lepsze, jeśli ciasto trochę postoi.

    rada

    Te cienkie naleśniki lepiej odwracać rękoma, a nie szpatułką. Szpatułką wystarczy podważyć brzeg, następnie trzeba go ostrożnie chwycić go palcami (uważając, aby się nie poparzyć o patelnię!) i zdjąć naleśnik z patelni, jakby się zdzierało skórę. Następnie położyć go na drugiej stronie i smażyć dalej.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis