Fasolka szparagowa po meksykańsku

    Fasolka szparagowa po meksykańsku

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wspaniała sałatka na przyjęcie - doskonale pasuje do potraw z grilla. Fasolka szparagowa wymieszana z papryką, kukurydzą i pomidorami, z dodatkiem orzeszków ziemnych.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g fasolki szparagowej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 papryczka chili, posiekana
    • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 1 ugotowana kukurydza
    • 3 pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki świeżej kolendry, posiekanej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Fasolkę opłukać i odkroić końcówki. Gotować w małej ilości osolonej wody, przez około 3 minuty. Odcedzić.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę, chili, orzechy i kumin. Cały czas mieszając, smażyć przez 1-2 minuty.
    3. Kolbę kukurydzy wyłuskać z ziaren. Dodać je na patelnię, wymieszać. Dodać fasolkę i podsmażać przez kolejną minutę.
    4. Przełożyć do miski, dodać pomidory i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i od razu podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis