Kalafior w cieście

    Kalafior w cieście

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Gdy brakuje pomysłu na szybki smaczny obiad polecam kalafiora smażonego w cieście naleśnikowym. Można go podawać jako dodatek do mięs, lub jedynie dosmaczyć jogurtem naturalnym z czosnkiem, albo posypać tartym, żółtym serem i danie gotowe.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kalafior
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 80 g mąki
    • szczypta soli
    • 5 łyżek mleka
    • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kalafior wymyć, podzielić na większe różyczki i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli przez ok. 7 minut.
    2. Jajka, mąkę, sól, mleko i zioła prowansalskie dokładnie wymieszać - tak aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
    3. Ugotowany kalafior zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis