Placek z jeżynami babci Aliny

    Placek z jeżynami babci Aliny

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 22 osoby

    Jedno z najprostszych ciast z owocami, wspaniałe na podwieczorek. Najpyszniejsze z jeżynami prosto z lasu, równie smaczne z jagodami lub z truskawkami.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 500 g jeżyn
    • 3 jajka
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 szklanki mleka

    • masło i bułka tarta do formy
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni C. Tortownicę lekko natłuścić i posypać bułką tartą.
    2. Jeżyny przebrać, usuwając ogonki. Jeśli były kupowane, szybko opłukać i dobrze osączyć. Nie moczyć!
    3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
    4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać żółtka, po jednym na raz, cały czas ucierając.
    5. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Stopniowo dodawać do masy, cały czas ucierając. Na końcu dodać mleko, wymieszać.
    6. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
    7. Przełożyć do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć owoce. Piec przez 50 minut. Sprawdzić czy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    8. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MagdalenaLipowska
    3

    Ciasto po dodaniu takiej ilości mąki było bardzo gęste dodałam mleka ale i tak w efekcie finalnym placek nie urósł miał wysokość 2 cm jest zbity i słabo smakuje .... - 21 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis