Sushi z awokado i z serkiem śmietankowym

    Sushi z awokado i z serkiem śmietankowym

    8polubień
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Któż nie lubi sushi? Wcale nie tak trudno przygotować je sobie w domu. Najważniejsze, aby ryż był prawidłowo ugotowany. Potrzebujemy również nori - suszone algi morskie, w które zawijany jest ryż. Koniecznie spróbuj ten przepis!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 200 g ryżu do sushi
    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżka octu ryżowego
    • 1 łyżka cukru
    • 150 g serka śmietankowego
    • 1 ogórek
    • 1/2 awokado
    • 150 g świeżego łososia
    • 2 arkusze nori
    • 2 łyżeczki pasty wasabi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ryż zalać wodą i gotować przez 25 minut pod przykryciem (najlepiej w specjalnym urządzeniu do gotowania ryżu).
    2. Ugotowany ryż przełożyć do miski i lekko przestudzić.
    3. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i dodać do ryżu. Wymieszać. Ryż powinnien mieć temperaturę pokojową.
    4. Serek śmietankowy pokroić na prostokątne kawałki o szerokości 1 cm i długości takiej, jak opakowanie serka, około 10 cm. Będzie go łatwiej kroić jeśli będzie dobrze schłodzony.
    5. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek z pestkami, a resztę pokroić w 1/2 cm kostkę.
    6. Awokado pokroić w cienkie plasterki.
    7. Łososia pokroić na długie kawałki o szerokości 1,5 cm.
    8. Ryż rozłożyć cienką warstwą na arkuszu nori, na 2/3 jego powierzchni (1/3 powinna zostać pusta).
    9. Sushi z serkiem śmietankowym

    10. Wasabi wymieszać z 2 łyżkami wody. Skropić ryż formując linię przez środek. W linii ułożyć kawałki ryby, ogórka i serka. Lekko zwilżyć wodą część nori bez ryżu. Zwinąć w rulonik, przyciskając delikatnie zwilżoną część. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół, potem każdą połowę na pół i ponownie na pół. W ten sposób powstanie 8 kawałków sushi.
    11. Sushi z awokado

    12. Przepis będzie taki sam - wasabi z wodą skropić ryż. Ułożyć kawałki awokado. Lekko zwilżyć wodą część nori bez ryżu. Zwinąć w rulonik, przyciskając delikatnie zwilżoną część. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół, potem każdą połowę na pół i ponownie na pół. W ten sposób powstanie 8 kawałków sushi.

    rada

    Zwijanie sushi w rulonik będzie łatwiejsze jeśli zrobimy to za pomocą specjalnej bambusowej maty do sushi.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    2

    Robiłem parokrotnie sushi w domu ze znajomymi, jednak nie umywa sie ono do tego, jakie można zjeść gdzieś na mieście. Ja osobiście często chodzę z narzeczoną do restauracji aby zjeść pyszne sushi przyrządzone przez sushimastera! - 29 cze 2013

    autor:
    0

    @badur.bernard co racja to racja, knajpa > dom, aczkolwiek jeśli ktoś ma dryg nie mówię że nie zrobi, ale w restauracjach sushi przyrządzają mistrzowie. - 24 sie 2015

    AniaWiśnia
    autor:
    0

    Ja próbuję robić wg różnych przepisów. Czasem wychodzi lepsze, czasem gorsze. Ale przynajmniej wiem co lubię najbardziej i zdecydowanie wolę z łososiem niż z tuńczykiem. Uwielbiam też z dodatkiem mango, pycha. - 12 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis