Pstrąg nadziewany jajkami

    Pstrąg nadziewany jajkami

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To jedno z najpyszniejszych dań z ryb jakie kiedykolwiek przygotowałam. Pieczony pstrąg faszerowany rybą i jajkami. Wspaniałe na świąteczny stół.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały pstrąg tęczowy (około 800 g)
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • 50 g masła
    • 1 cebula
    • 1 kromka chleba pszennego
    • 1/3 szklanki mleka
    • 100 g twardego sera żółtego, startego
    • 2 łyżki słodkiej musztardy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    2. Z ryby usunąć płetwy i skrzela. Ostrym nożem rozciąć brzuch i usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie naruszyć skóry. Nożyczkami odciąć kręgosłup przy głowie i ogonie. Wyjąć go wraz z ośćmi.
    3. Widelcem oddzielić mięso od kręgosłupa i skóry, tak aby otrzymać pustą skórę z głową i ogonem.
    4. Mięso ryby dobrze posiekać lub zmiksować w blenderze.
    5. Jajka pokroić w kostkę.
    6. Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać do ryby wraz ze stopionym masłem.
    7. Chleb namoczyć w mleku. Ugnieść i dodać do ryby razem z mlekiem.
    8. Dodać starty ser, jajka i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    9. Farszem nadziać skórę ryby i spiąć wykałaczkami.
    10. Rybę natrzeć solą i pieprzem, i posmarować oliwą. Piec przez 30-40 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis