Eklery z nadzieniem bezowym

    Eklery z nadzieniem bezowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Eklery to lekkie i smaczne ciastka. Mogą być napełniane różnym nadzieniem, kremowym lub maślanym. W tym przepisie jest to krem z białek, przypominający pianki marshmallow.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 1 szklanka wody
    • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 1 szklanka mąki
    • 4 białka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 5 jajek
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Zagotować wodę na małym ogniu, dodać masło i mieszać, czekając, aż się rozpuści. Nie doprowadzać wody do gwałtownego wrzenia.
    3. Dodać mąkę i wymieszać. Mogą utworzyć się grudki, ale później znikną.
    4. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
    5. W międzyczasie przygotować nadzienie. 4 białka ubijać mikserem na wolnych obrotach w misce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Stopniowo dodawać cukier. Miksować na wolnych obrotach, ruchem okrężnym, aby białka ubijały się równo. Miksować przez 7-10 minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
    6. Kiedy ciasto lekko przestygnie, dodawać jajka (5), po jednym na raz, miksując na gładko.
    7. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bo nie wyrośnie. Ale również nie może być rzadkie, bo eklery się nie uformują.
    8. Ciastem napełniać szprycę i wyciskać na blaszkę eklerki o długości 10 cm.
    9. Blaszkę wstawić do piekarnika na środkową półkę, na dolną położyć foremkę z wodą. Parująca woda sprawi, że eklerki będą bardziej puszyste.
    10. Piec przez 30-35 minut.
    11. Po przestygnięciu napełniać nadzieniem (wyciskając je z woreczka dekoratorskiego) i oprószyć cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis