Homar z ziemniakami i masłem czosnkowym

    Homar z ziemniakami i masłem czosnkowym

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Homar to znany na całym świecie delikates. Jego mięso jest bardzo cenione. Najsmaczniejszą częścią jest ogon homara, jest tam rówież najwięcej mięsa. Kiedy kupujesz homara, można po prostu kupić tylko ogon, co znacznie uprości i skróci proces czyszczenia!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 ziemniaki
    • sól do smaku
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 100 g startego sera żółtego
    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 ogony homara
    • 1/2 szklanki białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przełożyć do blendera, dodać śmietanę i ser, zmiksować na gładko.
    2. Masło wymieszać z sokiem z cytryny, pietruszką i czosnkiem.
    3. Ogon homara rozłupać wzdłuż, ale nie do końca. Ostrożnie podważyć mięso palcami i odciągnąć od ścianek pancerza. Dzięki temu będzie później łatwiej wyjmować mięso w trakcie jedzenia. Nie dotykać samego końca ogona, aby mięso wciąż było połączone z pancerzem.
    4. Pancerz lekko rozchylić napchać pod niego masło czosnkowe. Ścisnąć boki aby masło zostało w środku.
    5. Homara przełożyć na patelnię, dolać wino, przykryć i gotować przez 5 minut.
    6. Homara podawać z puree ziemniaczanym i sosem z patelni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis