Makaron nitki z owocami morza

    Makaron nitki z owocami morza

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Owoce morza to zawsze smaczny, zdrowy i szybki posiłek. Można się nimi zajadać na różne sposoby. W tym przepisie makaron nitki wymieszany został z podsmażonymi krewetkami, kałamarnicą i małżami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu nitki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 cytryna
    • 3 duże pomidory
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 2 liście laurowe
    • 150 g kałamarnicy
    • 150 g małży
    • 150 g krewetek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • pieprz i sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody. (Gotować przez 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu).
    2. W garnku rozgrzać oliwę i roztopić w niej masło. Zeszklić w tym cebulę.
    3. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać je do cebuli.
    4. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i oregano. Przykryć i dusić przez 15 minut.
    5. Małże umyć. Krewetki rozmrozić i obrać z pancerzyków pod bieżącą wodą. (Najlepiej użyć surowych, w pancerzykach.) Kałamarnicę pokroić na kawałki.
    6. Owoce morza dodać do warzyw i smażyć przez 5 minut, aż małże się otworzą, a krewetki zrobią różowe. Posypać czosnkiem.
    7. Dodać makaron i wymieszać. Odstawić pod przykryciem na parę minut.

    rada

    Małże, które podczas gotowania się nie otworzą, należy wyrzucić.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis