Pieczony karp w kremowym sosie

    Pieczony karp w kremowym sosie

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tradycyjne rosyjskie danie doskonałe na uroczyste okazje, na przykład na Wigilię. Karp jest bardzo popularną rybą w Rosji. Danie to można również przyrządzić z dorady.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały karp (około 1 kg)
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
    • 1 szklanka białego wina
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 3 łyżki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Rybę opłukać i oczyścić. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obtoczyć w mące.
    3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć jedną cebulę na rumiano, posolić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
    4. W dużej patelni, na średnim ogniu, bez przykrycia, obsmażyć karpia przez 3 minuty z każdej strony. Przełożyć do przygotowanego naczynia, zalać winem, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć.
    5. Piec przez 20-25 minut.
    6. W rondelku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć drugą cebulę z pieczarkami. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać 300 ml wody, zagotować, od czasu do czasu mieszając, i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Rybę wyjąć z piekarnika i podawać polaną sosem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis