Rosolnik z pieczarkami

    Rosolnik z pieczarkami

    6polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Rosolnik to tradycyjna rosyjska zupa ogórkowa, a zarazem ulubiona zupa mojego męża. Robię ją na bazie wywaru grzybowego, bo prawie wszyscy w mojej rodzinie są wegetarianami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g pieczarek, posiekanych
    • 1 marchewka
    • 2 ziemniaki
    • 3 ogórki kiszone
    • 2 liście laurowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka suszonego koperku
    • kwaśna śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Kaszę jęczmienną namoczyć, najlepiej na noc.
    2. Do garnka nalać 1,5 litra wody, dodać kaszę, przykryć i gotować na wolnym ogniu. (Można dodać łyżkę masła, dzięki czemu kasza szybciej się ugotuje).
    3. W międzyczasie przygotować warzywa: na maśle podsmażyć cebulę na rumiano, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Odłożyć.
    4. Ziemniaki, marchewkę i ogórki pokroić w kostkę.
    5. Po 30 minutach gotowania kaszy, dodać do niej pieczarki, ziemniaki, marchewkę, liść laurowy i koperek. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać ogórki i gotować przez kolejne 5 minut. (Jeśli wyparuje zbyt dużo wody, można dolać więcej.)
    7. Zupę w talerzach udekorować kwaśną śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis